1974 Hydroton beurs Ton

De historie van Hydroton B.V.

Hydroton werd in 1965 opgericht door Ton Hogervorst en dankt het tweede deel van haar naam aan de voornaam van de oprichter. Oorspronkelijk is het bedrijf gevestigd in Wassenaar. Later verhuist het naar Rijnsburg en vervolgens naar Vleuten, om zich uiteindelijk op bedrijventerrein ‘Oudenrijn’ in De Meern te vestigen. In de loop der jaren is Hydroton uitgegroeid van eenmanszaak naar een volwassen en zelfstandig bedrijf, dat nationaal en internationaal actief is.

Hydroton Hydraulics – 1965

De slimme ingenieur Ton Hogervorst is zijn tijd ver vooruit. In eigen beheer ontwerpt hij componenten voor grote spelers in de hydrauliek-wereld. Zo ontwikkelt hij o.a. plunjerpompen en ventielen voor werkdrukken van 700 bar, die op dat moment nog niet op de markt verkrijgbaar zijn. Alle ontwerpen worden op de tekentafel handmatig uitgewerkt en in een uniek ‘Hydroton Hydraulics’ jasje gestoken. Dankzij de creatieve en slimme oplossingen en het opportunisme van de oprichter, groeit de omzet van het bedrijf. Binnen enkele jaren zijn er meerdere mensen in dienst. Het bedrijf verwerft exclusieve importeurschappen van gerenommeerde fabrikanten en neemt regelmatig deel aan (internationale) beurzen.

1960 Hydroton Logo
1965 Hydroton Duplomatic Logo
1966 Hydroton Logo
1970 Hydroton Logo
1973 Hydroton Krant

Hydroton Engineering Hydrauliek Pneumatiek Electronica – 1987

In 1987 wil Ton Hogervorst het bedrijf verkopen. Het bedrijf is door een aantal oorzaken sterk in omvang afgenomen. Jan Rodenburg komt als klant regelmatig bij Hydroton over de vloer en toont interesse om het bedrijf over te nemen. Jan neemt de aandelen van Hydroton over en Ton Hogervorst blijft als werknemer in dienst. Helaas moet Ton vanwege zijn snel verslechterende gezondheid al vrij snel zijn werkzaamheden staken. Enkele jaren later overlijdt hij. Het bedrijf verhuist naar Vleuten, nabij Utrecht, waar het gestaag verder groeit.

Hydroton Engineering – 1990

Vanwege de aanhoudende groei verhuist het bedrijf in 1993 naar een nieuw pand aan de Molensteyn in De Meern. De focus wordt steeds meer gelegd op het klachtgericht ontwikkelen en het produceren van hoogwaardige producten en hydraulische systemen. Jan Rodenburg zorgt voor een een stabiele basis door o.a. het vastleggen van werkprocessen en het invoeren van een kwaliteitsmanagementsysteem. In 1997 is Hydroton één van de eerste hydrauliekbedrijven in Nederland met een geaccrediteerd kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO-9001. Ook het aantal importeurschappen breidt zich verder uit.
Dankzij deze ontwikkeling is Hydroton in staat systemen en aggregaten te bouwen met componenten die rechtstreeks van de fabrikant worden betrokken, of die in eigen huis worden ontwikkeld. Tevens wordt er in deze periode een service-afdeling opgericht. Dit biedt de mogelijkheid om installaties op locatie aan te sluiten en in bedrijf te stellen. Nieuwe klanten weten Hydroton te vinden en het bedrijf groeit, zowel in omzet als in het aantal medewerkers.

1993 Hydroton Molensteyn

Hydroton Engineering – 2001

Als het pand aan de Molensteyn door de toenemende activiteiten van Hydroton te klein is geworden, wordt in 2001 grond aangekocht voor een nieuw te bouwen pand. Dit pand, aan Damzigt 23 op bedrijventerrein ‘Oudenrijn’ is 2,5x groter dan het oude pand. Het wordt in 2003 betrokken. Het bedrijf blijft groeien en al snel moeten er meer servicewagens ingezet worden om aan de vraag naar service- en installatiewerk te kunnen voldoen. Ook de productie-activiteiten nemen sterk toe en het personeelsbestand groeit naar zo’n vijftien medewerkers.
Naast de toename van personeel en het aantal klanten nemen ook het aantal importeurschappen en het productassortiment sterk toe. Jan Rodenburg besluit om het wat rustiger aan te gaan doen en Frank Markus -die reeds sinds 1992 in dienst is- krijgt de dagelijkse leiding over het bedrijf. Hij wordt tevens mede-aandeelhouder.

Hydroton | Hydraulische Systeemtechniek – 2016

Ook het pand aan de Damzigt 23 wordt te klein. Na diverse interne verhuizingen van o.a. het magazijn en een kantoorruimte wordt besloten om extra productieruimte te betrekken. Op Veldzigt 54 wordt een nieuwe productieruimte ingericht, om seriematige productie en assemblage te kunnen uitvoeren. Naast een bestaande afdeling Service & Buitendienst wordt de productie vanaf dan gesplitst in een afdeling Speciaalbouw en een afdeling Seriebouw.
Er werken nu circa vijfentwintig mensen in het bedrijf. De projecten worden groter en uitdagender. Zo levert het bedrijf in 2018 een diesel aangedreven mobiele powerpack met een vermogen van 1200 PK. Daarnaast wordt Hydroton voor het eerst een project met een orderwaarde van meer dan één miljoen euro gegund.

2016 Hydroton Opening Seriebouw
2016 Hydroton Opening Seriebouw
2021 Hydroton Pand

Hydroton | Hydraulische Systeemtechniek – Heden

In 2019 besluit Jan Rodenburg dat hij afscheid wil nemen van Hydroton, om zich volledig te kunnen bezighouden met zijn hobby: het restaureren van klassieke auto’s. Sindsdien wordt Hydroton B.V. geleid door eigenaar en algemeen directeur Frank Markus en mede-eigenaar en operationeel directeur Paul Plomp. Op dit moment zijn er zo’n dertig medewerkers actief in de verkoop, engineering, productie en inbedrijfstelling van hydraulische systemen, installaties en componenten. Hydroton is nog altijd volop in ontwikkeling op het gebied van hydrauliek en besturingstechniek en heeft een grote klantenkring opgebouwd in alle technische sectoren. De producten van Hydroton worden wereldwijd ingezet in allerlei verschillende toepassingen. Met een grote productrange en een geweldig team van ervaren en enthousiaste techneuten, staat Hydroton dagelijks voor u klaar.